Mától, március 30-tól elérhető az IBM „zászlóshajó” middleware szoftverének, az IBM Integration Bus-nak a legújabb, v11-es verziója. Az „IIB” a nagy- és középvállalati adatközpontok népszerű integrációs rétege, szolgáltatásbusza (SOA ESB), mely jelentős piaci részesedéssel rendelkezik, például a hazai pénzügyi szektorban is.

Az utóbbi évek megkerülhetetlen trendje a különböző felhő alapú megoldások előretörése (beleértve nem csak a „klasszikus” nyilvános felhő illetve Software-as-a-Service megoldásokat, hanem a „private cloud”-ot és mindenféle hibrid változatot is). Ennek megfelelően a hagyományos on-premise ESB funkcionalitásban ezúttal nincs nagy horderejű változás – valójában a v10-hez negyedévente megjelent FixPack-ek már eddig is folyamatosan szállították az újdonságokat. Az igazi újdonságok a felhő vagy hibrid alapú szolgáltatásokhoz történő kibővített csatlakozási lehetőségekben vannak. (Az újdonságok rövid angol nyelvű felsorolása itt található).

Sajnos az IBM termék-átnevezésekért felelős marketing osztályának újra elgurult a gyógyszere. Valójában nincs IIB v11, a szoftvert mostantól „IBM App Connect Enterprise”-nak nevezik. (Érdekességként: az elmúlt 15 év során hívták már MQ System Integrator-nak, WebSphere Message Broker-nek és IBM Integration Bus-nak is, most kapta a negyedik nevét). Azért nem tartom szerencsésnek az új nevet, mert létezik egy „App Connect Professional” is, ami a klasszikus IIB-től teljesen más kódbázisra épülő, kifejezetten csak felhő-integrációra való szoftver, valamint egy nevében csupán egyetlen karakterben eltérő, de teljesen különböző termék, az „IBM API Connect” is… Persze hívhatjuk akár Bélának is, csak tegye a dolgát (elnézést kérünk Béla nevű olvasóinktól). Szerencsére az IIB ebben nagyon erős: teszi a dolgát, stabil integrációs réteget nyújtva az őt alkalmazó vállalatoknak.

Az Intalion az IBM integrációs szoftvereinek legnagyobb hazai specialistája. A szokásosnak nevezhető bevezetési, fejlesztési és támogatási szolgáltatásokon túl, az IIB-re, mint alaptermékre épülve saját middleware keretrendszert hoztunk létre Intalion Middleware Suite (IMS) néven, amelynek segítségével a middleware nyújtotta lehetőségek maximálisan kiaknázhatók és a működés az iparági legjobb gyakorlatot követheti.