Az IBM ACE V11 és V12 újdonságai

Számos hazai nagyvállalat használja az IT architektúrája integrációs rétegében az IBM szolgáltatásbusz (ESB) termékét, az IBM Integration Bus-t (IIB). Mivel az IIB széles körben elterjedt 10-es verziójának gyártói támogatása idén lejárt, a felhasználók nemrég verziót váltottak, vagy azt a közeljövőben tervezik. Az Intalion több ilyen upgrade projektet vitt végig a közelmúltban.

Az IIB szoftver új neve a v11-es verziótól kezdődően „IBM App Connect Enterprise” (ACE).  Szakmai cikkünkben röviden áttekintjük az ACE v11 és az ACE v12 újdonságait.

Node-független integration server

Az ACE 11 egyik újítása az IIB 10-hez képest, hogy lehetőség van független „integration server” létrehozására és futtatatására „integration node” létrehozása nélkül. Ezek a független integration serverek futtathatók akár Docker konténerben is AIX, Linux és Windows platformokon egyaránt.

IBM ACE 11 felépítése
Az IBM ACE 11 felépítése

Konfigurációs fájlok bevezetése

Az új verziókban lehetőségünk van mind az integration node, mind pedig az integration server tulajdonságainak megváltoztatására a bevezetésre került konfigurációs fájlok módosításával. A konfigurációs fileok YAML formátumban íródnak. Az integration node-ot a node.server.conf, az integration servert pedig a szerverhez tartozó server.conf.yaml-lal tudjuk konfigurálni. Továbbra is lehetőség van az mqsi parancsokkal módosítani a node és a serverek tulajdonságait, de vannak olyan property-k, amiket már máshogy hívnak, ezért a parancsban is másként kell megadni őket. Parancssori módosítás esetén a módosítások az overrides mappába kerülnek létrehozásra config fájlok formájában. Abban az esetben, ha módosítjuk a config fájlokat az új módszer szerint, valamint mqsi parancsokat is használunk, és esetleg mindkét helyen van ugyan arra a paraméterre vonatkozó konfiguráció, akkor az overrides mappában lévőt fogja használni az ACE.

További információk (gyártói link):

Új webadmin felület

A webadmin UI felülete új, letisztult megjelenést kapott.

IIB 10 webadmin felület
IIB 10 webadmin felület
IBM ACE 11 webadmin felület
IBM ACE 11 webadmin felület

Az IIB 10-zel ellentétben alapértelmezetten bekapcsolásra kerül a Resource Statistics, aminek segítségével performancia és működési statisztikák monitorozására van lehetőség Integration Server szinten. Ilyen statisztikák például a JVM memória kihasználtsága, JDBC kapcsolatok és Socketek számossága, stb.

Resource statistics felület JVM által használt memória
Resource statistics felület JVM által használt memória

Configurable Services helyett Policy

Újdonság még, hogy a Configurable Services, ami külső szolgáltatásokhoz (pl.: SMTP szerver, SFTP szerver, Adatbázis szerver stb.) való kapcsolódás konfigurálására szolgált, most már ún. „Policy Document”-ekkel kerül megvalósításra. A Policy Document-ek az ACE-re egy BAR fájlal kerülnek telepítésre. A policy-ket egy Policy Projecten belül kell elhelyezni, amit IBM App Connect Enterprise Toolkit-tel lehet létrehozni. Bármennyi Policy project létrehozható, és egy policy projecten belül bármennyi policy elhelyezhető. Például egy policy project tartalmazhatja az összes policyt egy integration serverhez, vagy tartalmazhatja az összes policyt egy adott alkalmazáshoz.

További információk (gyártói link):

TLS 1.3 támogatás

Az App Connect Enterprise 11 Fix Paxk 12-től kezdve lehetőség van TLS 1.3-as verzió használatára broker és integration server szinten is.

További információk (gyártói linkek):

Admin logok fájlba írásának lehetősége, REST API-n keresztüli elérhetősége

Az ACE 11-ben bevezetésre került az admin logok fájlba írásának lehetősége, valamint a REST API-n történő elérhetősége. Ennek köszönhetően minden „mqsi” paranccsal, vagy a webes admin felületen végrehajtott esemény naplózásra kerül.
Ezt a funkciót Node és Server szinten is testre szabhatjuk.

További információ az új funkcióról:

Távoli Queue Manager használata

Integration Node-független Integration Server esetén lehetőség van lokális Queue Manager helyett távoli Queue Manager használatára. Távoli alapértelmezett Queue Manager használatával konfigurálhatjuk a független Integration Server-eket úgy, hogy az összes MQ forgalmat egy távoli MQ kiszolgálóra irányítsuk, anélkül, hogy az egyes message flow-kon konfigurálnia kellene a Policy beállításokat. A független Integration Servereket is beállíthatjuk a Queue Managerek megosztására, ami leegyszerűsíti az IBM MQ adminisztrációját.

Naplózási adatok küldése ELK-ba

ACE 11 Fix Pack 8-tól, valamint ACE 12 Fix Pack 2-től kezdve lehetőség van az integration serverek naplózási adatainak központi naplógyűjtő Elastic (ELK) stack-be való küldésére.

Bővített Kafka támogatás

A Kafka node-ok kibővítésre kerültek egy KafkaRead node-al, amivel egy adott Kafka üzenetet kaphatunk egy meghatározott offsetről és Kafka topicról. Egy új Kafka Policy segítségével dinamikusan felülírhatók a tulajdonságok a KafkaProducer, KafkaConsumer és KafkaRead node-okon.

A KafkaProducer node segítségével a message flow-n belül generált üzeneteket egy Kafka kiszolgálón tárolt topicba küldhetjük. A közzétett üzeneteket ezután a Kafka szerver eljuttatja az összes consumer-hez. Használhatunk KafkaConsumer node-ot egy message flow-ban, hogy feliratkozzunk egy adott topicra egy Kafka szerveren. A KafkaConsumer node ezután fogadja a Kafka topicban közzétett üzeneteket a message flow bemeneteként. A KafkaRead node használatával egy adott Kafka topic adott üzenetét is beolvashatjuk.

ACE 12 Toolkit

A frissített IBM App Connect Enterprise Toolkit modernizált megjelenést kapott.

ACE 12 Toolkit
IBM ACE 12 Toolkit

ACE 12 tesztvezérelt fejlesztés

Az új tesztvezérelt fejlesztési funkció megkönnyíti az agilis gyakorlatok átvételét, miközben csökkenti a kockázatokat, lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy a fejlesztés során iteratív tesztelést végezzenek, és automatizálják a tesztalkotást.

A Toolkit segítségével lehetőségünk van unit tesztek végrehajtására, nem csak a message flow-kon, hanem a node-okon is.

ACE 12 Business Transaction Monitoring

Az App Connect Enterprise utolsó Fix Pack 12 egy új Business Transaction Monitoring (BTM) szolgáltatást kínál, amely segít a felhasználóknak nyomon követni az üzenetek életciklusát egy üzleti tranzakción keresztül. A BTM használatával a webes UI felületen lehetőség van például:

  • Tranzakcióazonosító és a tranzakció állapota segítségével bizonyos tranzakciók megkeresésére
  • Tranzakciók szűrésére a kezdési időpontjuk, az utolsó frissítésük vagy az időtartamuk alapján
  • Tranzakciók számának vagy a tranzakció időtartamának megkeresésére dátum és állapot szerint

A monitoring felület 3 részből áll:

  • Kör diagram, amely a tranzakciók százalékos arányát mutatja az egyes állapotokban (befejezett, sikertelen, inkonzisztens és folyamatban).
  • Egy oszlopdiagram halmozott oszlopokkal, amelyek az egyes állapotok tranzakcióit ábrázolják, a vízszintes tengelyen a dátum függvényében ábrázolva. Lehetőség van ezt átváltani a tranzakció időtartamát mutató szórásdiagramra, a vízszintes tengelyen a dátum függvényében ábrázolva.

Az oldal alján a tranzakciók táblázata található. Minden sor külön üzleti tranzakciót jelent, és az azonosító oszlop hiperhivatkozásokat biztosít az üzleti tranzakciót alkotó egyedi megfigyelési üzenetek részletezéséhez.

Business Transaction Monitoring felület
Business Transaction Monitoring felület