FOLYAMATAUTOMATIZÁLÁS SZOFTVERROBOTOKKAL

2018.04.04.
Ahogy a XX. században a gyártási folyamatokat forradalmasították a futószalag melletti ipari robotok, úgy ígérnek az irodai munkában óriási hatékonyságnövelést a napjainkban egyre népszerűbb szoftverrobotok. Az angol megnevezés (Robotic Process Automation) alapján RPA-nak nevezett technológia lehetővé teszi, hogy a több informatikai alkalmazáson átívelő, repetitív, manuális üzleti folyamatainkat automatizáljuk.
robots
Az RPA megjelenése előtt egy folyamatautomatizálási projekt jelentős fejlesztési igénnyel járt (akár használtunk valamilyen BPM motort, akár nem), továbbá az egyes érintett rendszerek közötti adatcseréhez megfelelő interfész meglétét feltételezte. Az RPA megközelítése más: a humán felhasználó tevékenységét imitálja, az egyes meglévő IT rendszerekkel azok felhasználói felületén kommunikál. Először vicces, sőt kicsit ijesztő is látni, ahogy a robot futásakor a robot számítógépe életre kel és a robot a beviteli mezőket kitölti, a gombokra kattint, az alkalmazások által a képernyőn megjelenített információt beolvassa, értelmezi.

Számtalan területen alkalmazható sikerrel az RPA, például ügyfélkiszolgálással kapcsolatos back-office feladatok, HR folyamatok, pénzügyi és számviteli műveletek, különböző háttér-tevékenységek, napi riportok összeállítása. Szinte minden iparágban találhatók olyan iparágspecifikus folyamatok, amik RPA-ért kiáltanak. A korai bevezetők között sok bank, biztosító, távközlési vállalat és közmű van, akik tipikusan többszázezer ügyfélnek nyújtanak „termékesített”, tehát standardizált szolgáltatásokat.

Vannak tevékenységek, amelyek jobban, vannak, melyek kevésbé automatizálhatóak. Az eredmény ugyanakkor már akkor számottevő, ha egy folyamatnak csak bizonyos lépéseit végzi el a robot, a komplex vagy szubjektív döntést igénylő lépések továbbra is manuális ágon maradnak. Lássuk, hogy milyen üzleti folyamatok a legjobb jelöltek a szoftverrobotok általi automatizálásra?
A világ természetesen nem fekete vagy fehér, így a fenti lista sem egy 100%-os abszolút előfeltétel, hanem abban segít, hogy az elvárásaink reálisak maradhassanak, valamint, hogy több automatizálandó folyamatjelölt esetén ezen szempontok alapján állíthassuk fel a prioritást.

Az RPA-val elérhető tipikus üzleti előnyök:
Az RPA ugyanakkor nem csak egy szoftvereszköz. A sikerhez üzleti és informatikai kompetenciákra és bevezetési módszertanra egyaránt szükség van. A tipikus RPA megközelítés nem egy egyszeri projekt, hanem egy utazás: az RPA-val ismerkedés gyakran egy Proof-of-Concept-tel indul, majd 1-2 éves távlatban a cél már a saját kompetencia-központ által létrehozott és üzemeltetett, számos üzleti folyamatot támogató robotcsapat.

Az Intalion az elmúlt másfél évben jelentős RPA kompetenciát épített ki. Több, a nemzetközi független elemzők által ’leader’ kategóriába sorolt RPA platform-gyártó termékéhez rendelkezünk hivatalos vizsgákat is végzett RPA szakemberekkel. A pénzügyi és távközlési szektorokban több sikeres RPA projekten vagyunk túl.
Tóth Bálint, Intalion

+36 (1) 999-6197

Intalion Rendszerintegrátor Kft
1012 Budapest, Vérmező út 4

intalion logo
Partner bar

Célunk a pénzügyi szektorban szerzett évtizedes middleware és SOA tapasztalatunkat részben termékesítve, részben eljárásokká és modellekké kanonizálva terjeszteni egy agilis, időtálló technológiai koncepciót, amely segíti a ma és a holnap vállalatait digitális transzformációjukban, valamint versenyképes folyamatok és lenyűgöző digitális ügyfélélmény nyújtásában.

© 2020 Intalion Kft.  Minden jog fenntartva. Adatkezelési Tájékoztató